JDriven Tech Radar voorjaar 2024

Ieder half jaar stellen wij een nieuwe Tech Radar op. Samen kijken we welke technologieën toekomstmuziek bevatten, welke je beter links kan laten liggen en welke je echt in je stack moet opnemen.

In deze voorjaarseditie van 2024 lees je onze kijk op recente ontwikkelingen in ons vakgebied. Opvallende ontwikkelingen in deze editie zijn:

  • Structured concurrency in adopt: Structured concurrency is een programmeerparadigma dat een gestructureerde aanpak biedt voor het parallel uitvoeren van taken.
  • HTMX in trial: htmx is een JavaScript-library gericht op het bouwen van een hypermedia-driven application (HDA). HDA en htmx zijn een reactie op de zware Single Page Application JavaScript-frameworks als React en Angular, en leggen de aandacht terug op de kracht van HTTP, HTML, hyperlinks en REST, samengevat als hypermedia architecture.
  • Distributed Monolith in hold: Developers en operations engineers hebben met de opkomst van cloud infrastructuur en virtualisatie een oplossing gevonden voor de problemen van hun Big Ball of Mud monolieten. Bij een overstap op een microservices-architectuur is het niet vanzelfsprekend, dat de voordelen tot uiting komen. Het risico bestaat, dat de software dan verwordt tot een zogenaamde Distributed Monolith, en lijdt onder de nadelen van zowel de Big Ball of Mud monoliet als microservices.
  • OpenFGA in assess: OpenFGA is een autorisatie-oplossing die een flexibele benadering van toegangscontrole biedt. OpenFGA ondersteunt standaard role-gebaseerd access control (RBAC), maar biedt interessant genoeg ook de mogelijkheid voor fine-grained toegangscontrole. OpenFGA maakt gebruik van een relatie-gebaseerd access control (ReBAC), waarmee het mogelijk is om machtigingen te definiëren op basis van de relatie van een gebruiker met een resource, niet alleen op basis van hun rol.

Onze collega's werken aan een divers portfolio aan projecten, bij grote klanten door heel Nederland. Samen hebben we een goed beeld van het technologische landschap, met een focus op de JVM. Die delen we graag met je. Download de nieuwe Tech Radar voorjaar 2024 via onderstaande button.

Download Tech Radar Voorjaar 2024 (NL)

Download Tech Radar Spring 2024 (EN)

Meer weten over waarom wij twee keer per jaar een Tech Radar opstellen of hoe je er zelf één opstelt?

luister de Podcast met Jasper met alle ins en outs over de Tech Radar:

- Spotify

- Apple Podcasts

- Google Podcasts

Of bekijk de vorige editie(s) van de Tech Radar:

JDriven Tech Radar najaar 2023

JDriven Tech Radar Fall 2023

JDriven Tech Radar voorjaar 2023

JDriven Tech Radar Spring 2023

JDriven Tech Radar najaar 2022

JDriven Tech Radar Fall 2022

JDriven Tech Radar voorjaar 2022

JDriven Tech Radar najaar 2021

JDriven Tech Radar voorjaar 2021