JDriven Tech Radar najaar 2023

Ieder half jaar stellen wij een nieuwe Tech Radar op. Samen kijken we welke technologieën toekomstmuziek bevatten, welke je beter links kan laten liggen en welke je echt in je stack moet opnemen.

In deze najaarseditie van 2023 lees je onze kijk op recente ontwikkelingen in ons vakgebied. Opvallende ontwikkelingen in deze editie zijn:

  • Vector Databases in adopt: Vector databases zijn gespecialiseerde databases die efficiënt hoog-dimensionale vectoren opslaan, indexeren en ophalen. Deze vectoren worden gebruikt voor semantisch zoeken naar tekst, afbeeldingen en meer, waardoor toepassingen zoals ChatGPT en GitHub Copilot kunnen functioneren.
  • Cloud events in trial: Cloud Events is een open standaard die is ontwikkeld om de compatibiliteit en samenwerking tussen event-gedreven systemen in de cloud te verbeteren. Het biedt een uniforme manier om events te specificeren, ongeacht de verschillende cloudplatformen, services of systemen die betrokken zijn. Deze standaardisatie stelt organisaties in staat om events te beschrijven in een formaat dat door verschillende cloudproviders kan worden begrepen en verwerkt, waardoor de complexiteit van event-verwerking tussen systemen wordt verminderd.
  • OpenTofu in hold: HashiCorp heeft de sourcecode-licentie van zijn producten, zoals Terraform, aangepast naar een Business Source License. Dat heeft onder gebruikers van Terraform geleid tot zorgen, dat het omringende ecosysteem van tools daaronder gaat lijden. Op 23 augustus 2023 is er een fork gemaakt van Terraform, genaamd OpenTofu. Het doel is om dit als opensourceproject te laten voortbestaan onder beheer van de Linux Foundation.
  • Sustainable software engineering in assess: Groene software is een opkomende discipline op het snijvlak van klimaatwetenschap, softwareontwerp, elektriciteitsmarkten, hardware en datacenterontwerp. Groene software is CO2 -efficiënte software, wat betekent dat het zo min mogelijk CO2 uitstoot. Slechts drie activiteiten verminderen de CO2-uitstoot van software; energie-efficiëntie, koolstofbewustzijn en hardware- efficiëntie.

Onze collega's werken aan een divers portfolio aan projecten, bij grote klanten door heel Nederland. Samen hebben we een goed beeld van het technologische landschap, met een focus op de JVM. Die delen we graag met je. Download de nieuwe Tech Radar najaar 2023 via onderstaande button.

Download Tech Radar Najaar 2023 (NL)

Download Tech Radar Fall 2023 (EN)

Meer weten over waarom wij twee keer per jaar een Tech Radar opstellen of hoe je er zelf één opstelt?

luister de Podcast met Jasper met alle ins en outs over de Tech Radar:

- Spotify

- Apple Podcasts

- Google Podcasts

Of bekijk de vorige editie(s) van de Tech Radar:

JDriven Tech Radar voorjaar 2023

JDriven Tech Radar Spring 2023

JDriven Tech Radar najaar 2022

JDriven Tech Radar Fall 2022

JDriven Tech Radar voorjaar 2022

JDriven Tech Radar najaar 2021

JDriven Tech Radar voorjaar 2021