JDriven klantsessie 2021
Op 19 mei waren we weer een middag met z’n allen bij elkaar om kennis en informatie te delen over de projecten waar collega’s van JDriven aan werken. Een mooi hoogtepunt in het jaar om meer tijd te besteden aan onze toffe opdrachten en de uitdagingen die we bij klanten oplossen. Zo leren we van elkaar hoe we dingen aanpakken en met welke technologieën we werken. Dat sluit allemaal aan op een van onze kernwaarden: share. Wij delen actief onze kennis en kunde met elkaar, zodat we de kwaliteit van software engineering verbeteren. In dat kader deelde een vijftal collega’s hun ervaringen bij de klant.
Treinen die op tijd rijden, transacties die binnen milliseconden worden goedgekeurd, energienetten die steeds slimmer worden, de kwaliteit van IT bij de overheid die steeds hoger wordt, zomaar vier zaken waar wij vanuit JDriven middels software engineering en architectuur een bijdrage aan leveren. Als JDriven zijn we een relatief kleine club met specialisten en vakidioten, maar we maken met deze groep een grote impact op het digitaliseren van onze maatschappij. Erik vergeleek het treffend met de woonplaats van Asterix en Obelix. Een klein dorpje in Gallië, maar met grootse daden en invloed. Lees verder voor een inkijkje in de projecten waar we aan werken.
Sessie 1 - Joost
De afgelopen tijd heeft Joost zich ontfermd over het opzetten van een platform binnen een organisatie in de spoorsector. Tijdens een klantsessie van JDriven heeft hij de learnings van deze uitdaging met zijn collega’s gedeeld.
Bij het succesvol opzetten van een platform is het van groot belang om van te voren goed na te denken over de in te zetten technologieën. Het platform moet immers zo goed mogelijk de bedrijfsdoelen, zoals wendbaarheid en continuïteit, ondersteunen. Vragen als ‘hoe implementeer je DevOps en continuous delivery’ en ‘hoe houden we het platform beheersbaar’ passeren daarbij de revue.
Daarnaast is het van belang om verder te kijken dan de vraag welke technologieën de basis van het platform gaan vormen. Je moet ook overwegen of een platform eenvoudig is om zelf te bouwen en beheren of dat het een betere optie is om bestaande technologie te gebruiken. Los van de technologie is het ook zaak om de ondersteuning en adoptie van dit soort ingrijpende trajecten in het oog te houden. Een nieuw platform wordt pas een succes als het door de organisatie gebruikt wordt. Om deze reden is het ook belangrijk om de learning curve acceptabel te houden en een cultuur in acht te nemen. Kortom, een project waarbij een brede visie op IT-architectuur, mensenkennis en gedegen advies een vereiste zijn.
Sessie 2 - Daan
Vanuit de gedachte dat ICT de overheid vooruit kan helpen en ze daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken werkt Daan aan een project waarbij het doel is om centrale registratie van reisdocumenten te bewerkstelligen. Het aanvraagproces van dit soort documenten moet gestroomlijnd worden. Om dit voor elkaar te krijgen werkt Daan met zijn team aan het ontwikkelen van API’s. Deze kunnen door derde partijen worden gebruikt om inzicht te krijgen in relevante data.
Het team werkt met Java, JavaScript, Scala, Python, Spring, React, Gatling en Docker en is al snel gegroeid van vijf naar negen man. Daarin komen veel verschillende disciplines samen, zoals Java-ontwikkelaars, front-enders en een DBA’er. Daan zelf is als full stacker actief en houdt zich bezig met React-code en mag zich uitleven op de front-end klussen binnen het team.
Sessie 3 - Chiel
Voor een grote klant in de luchtvaartsector is Chiel actief als Data Engineer. Voor een speler van wereldformaat is het orchestreren van data van groot belang. Chiel zorgt er met onder andere zijn team voor dat de enorme stroom aan ongestructureerde data wordt gestructureerd. Deze data moet real-time beschikbaar zijn om zodoende bij te dragen aan het verbeteren van de dagelijkse operatie van deze klant. Idealiter wordt er gewerkt aan het realiseren van een single source of truth, met zo min mogelijk applicaties in gebruik.
Denk aan informatie omtrent passagiers, bagage en vluchtschema’s. Dit wordt het beste gedaan als data uit verschillende bronnen worden gecentraliseerd en vanuit daar uitgeserveerd aan andere teams. Op basis van deze data is men in staat real time voorspellingen te doen. Chiel en zijn team werken met divers portfolio aan technieken en tools, waaronder Spark, Scala, Hadoop, Apache HBase en Kafka. Een gaaf project met impact.
Sessie 4 - Pim
Als ervaren JDriven-collega word je meer dan eens gebruikt als vraagbaak voor problemen die anderen niet op kunnen lossen. Zo ook Niels en Pim, die door een leverancier van klimaatinstallaties werden gevraagd om een nijpend probleem met een nieuwe IoT-oplossing te ontcijferen. Ook in deze sector is de digitaliseringsgolf omarmd. De leverancier had enige tijd geleden hun apparaten uitgerust met IoT, om zo slimmer en efficiënter met energie om te gaan. Een nobel streven, maar het team liep in de IT-architectuur tegen het probleem aan dat de centrale systemen regelmatig uit vielen en werden herstart.
Om de vinger op de zere plek te leggen voerden Niels en Pim met het team een health check uit. Op basis hiervan is een plan ontwikkeld om het probleem op te lossen. Binnen een week is een aantal verbeteringen doorgevoerd en het probleem geïsoleerd. In de tweede week is Jurjen aangehaakt. Hij heeft aanvullende fixes, vereenvoudigingen en monitoring aangebracht. Dit om met zekerheid vast te kunnen stellen wat de echte oorzaak van het probleem was. In dit traject zijn in korte tijd veel verbeteringen doorgevoerd, is de oorzaak duidelijk en weet de klant wat nodig is om te komen tot een stabiel en correct functionerend systeem.
Sessie 5 - Willem
Willem werkt nu ruim een jaar aan een klus bij een grote financiële instelling. Vanwege de coronapandemie neemt de hoeveelheid fraude in de financiële wereld gestaag toe. Met slinkse tactieken zoals social engineering proberen criminelen mensen geld afhandig te maken. Maar niet alleen dat, ook de spaarsaldo’s nemen toe, het aantal iDeal-transacties stijgt en ook de populariteit van dagen als Black Friday neemt nog elk jaar toe. Kortom, genoeg uitdagingen voor de financiële sector om het betaalverkeer in goede banen te leiden.
Om zoveel mogelijk ellende te voorkomen wordt er in de financiële sector hard gewerkt aan het opvoeren van de security. De banken hebben daarin een verantwoordelijkheid richting klanten om ze zoveel mogelijk te beschermen. Iedereen heeft immers dagelijks te maken met deze software, maar beseft misschien niet hoe lastig het is om een ogenschijnlijk simpele transactie zowel snel als veilig uit te voeren. Zo werkt ook het team van Willem aan software met een grote maatschappelijke impact.
Sessie 6 - Pim
Pim had vandaag het geluk om twee van zijn projecten aan ons te presenteren. Dit tweede verhaal speelt zich af binnen het domein van groene energie. Onderdeel van deze missie was een oplossing bedenken voor de laatste fase in de ontwikkeling van een zogenaamd Smart Grid. Een idee van Managed Grid betreffende een slimme, zelfregulerende groene energiecentrale welke verschillende vormen van energieopwekking kan combineren. Met deze centrale speelt men in op de groeiende behoefte naar (groene) energie zonder daarbij het net te overbelasten. Of anders, te leveren terwijl reeds voldoende energie beschikbaar is op het net.
Pim werkt vanuit JDriven (en Infuze) mee aan deze oplossing. Met een solution shaping workshop heeft Pim met het automatiseringsteam een veilige, performante oplossing uitgewerkt voor het verzamelen van de grote hoeveelheid aan operationele informatie uit het Smart Grid. Deze informatie is van vitaal belang voor het Smart Grid om slim te kunnen reguleren. De oplossing is inmiddels operationeel en een grote centrale is in aanbouw. Deze zal op een mooie dag 1 procent van alle huishoudens in Nederland kunnen voorzien van groene energie. Een mooi project waarmee Pim vanuit JDriven ook een mooie bijdrage heeft kunnen leveren aan de maatschappelijke energietransitie.
Commit, develop, share
Het werd op deze middag eens te meer duidelijk dat onze JDriven-collega’s trots zijn op de impact die ze hebben bij klanten. Ze bijten zich vast in de uitdaging die ze voorgeschoteld krijgen, ontwerpen IT-landschappen, ontwikkelen robuuste software-oplossingen en leveren een wezenlijke bijdrage aan veranderingen in de maatschappij die ons allemaal aangaan. En dat delen we natuurlijk maar al te graag met collega’s en de community.