Architecture for Developers door Simon Brown

Afgelopen september bracht Simon Brown voor de derde keer een bezoek aan JDriven om daar zijn tweedaagse Software Architecture for Developers workshop te geven.

Tijdens deze workshop ging hij in op wat architectuur precies behelst en hoe zijn C4 model hier handen en voeten aan geeft.

Donderdagochtend verzamelden 25 enthousiaste ervaren ontwikkelaars/architecten zich voor de workshop. Na een korte introductie van Simon gingen we snel aan de slag met de eerste hands-on oefeningen. De opdrachten hadden betrekking op een klein fictief systeem. Dit systeem bood ons een simpele fictieve case om de verschillende werkzaamheden, met betrekking tot het ontwerpen en vastleggen te oefenen. Een zogenaamde Architectuur Kata.

De oefeningen werden in groepjes van gemiddeld twee personen uitgevoerd. Allereerst achterhaalden we de quality attributes van het systeem. De volgende opdracht was om dit systeem te schetsen en te ontwerpen. Tot onze verrassing moesten we onze ontwerpen onderling uitwisselen en vervolgens elkaars ontwerp beoordelen. Het was interessant om de diversiteit in de ontwerpen te zien. Zowel op het gebied van het technisch ontwerp als de architectuurschetsen.

Hierna presenteerden we aan de groep onze beoordeling. Van de bekende Nederlandse directheid bleef weinig over want alle groepen op een na had elkaar met een veilige 7 beoordeeld.

De vrijdag stond in het teken van het C4 model. Met dit model biedt Simon een duidelijke visie op de beschrijving van architectuur. Na deze uitleg herhaalden we de eerdere oefening en schetsten we opnieuw onze architectuur. Dit keer ging het sneller omdat we het ontwerp al op donderdag hadden gemaakt en besproken. Toch merkten we dat we nog steeds aanpassingen aan ons ontwerp konden maken. Dit maakte weer duidelijk dat architectuur iets is wat zich kan blijven ontwikkelen naarmate inzichten vorderen. Ook vond ik het mooi te zien welke progressie de groep doormaakte. De C4 model schetsen gaven duidelijker inzicht in de architectuur van de andere groepen, wat resulteerde in een eenduidig beeld van de architectuur.

Persoonlijk vond ik het een leerzame en geslaagde workshop en zou ik zonder aarzelen naar presentaties gaan die door Simon Brown worden gegeven. Mocht je meer willen weten dan kan je altijd contact opnemen met JDriven of mijzelf via het contactformulier op de site.


Joost