tim-te-beek_1_20180627_090132
copyofcopyoflinkedintemplates-jdriven_1_20211125_094302

Een Tech Radar opstellen: alle ins en outs


Onlangs verscheen onze najaarseditie van de JDriven Tech Radar. Hierin bespreken wij elk half jaar de verschuivingen die we zien in het IT-landschap waarin wij opereren. Onze collega Tim te Beek staat bij JDriven aan het roer van dit initiatief. Daarom stellen we hem in dit artikel een aantal vragen over de totstandkoming van deze radars.


“Laten we beginnen met de olifant in de kamer: waarom maakt JDriven een Tech Radar?”

“Naast dat ThoughtWorks (de ‘uitvinder’ van de Tech Radar) adviseert om zelf een radar te bouwen, is het eigenlijk gewoon noodzakelijk. Laat ik het zo zeggen: als je het niet doet, is de kans groot dat je op een gegeven moment met achterhaalde technieken en technologieën werkt en je niet meer aansluit bij de klant. Om dat te voorkomen, moet je structureel kijken naar de verschuivingen in het IT-landschap en wat die verschuivingen voor ons en onze klanten betekenen. Daar gaan we intern met elkaar de discussie over aan. Dat is waardevol omdat iedereen zijn eigen ervaringen, gedachten en overpeinzingen meeneemt naar die discussie. Zo zorg je er samen voor dat iedereen de ruimte krijgt om z’n zegje te doen en voorkom je ook dat mensen met een sterke mening het proces kapen. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat veel media-aandacht een bepaalde technologie veelbelovend doet lijken, maar dat in de praktijk heel andere ervaringen ontstaan. Je haalt de angel uit de hype.”


“Hoe komt zo’n Tech Radar editie tot stand?”

“We organiseren per editie één avondsessie, met een club van tien tot twintig mensen. In rondes dragen we dan per thema (Techniques, Tools, Languages & Frameworks, Platforms) zogenaamde blips aan. Na het verzamelen van deze blips bepalen we wat de moeite waard is om in de radar op te nemen: kunnen we het gebruiken en willen we het in een sessie uitdiepen? Het is belangrijk dat iedereen bij dit proces betrokken is, ongeacht positie in een organisatie. Je kunt dit natuurlijk met alleen architecten doen, maar hoe waardevol is dat als zij geen code meer zien? Het is belangrijk om er mensen bij te betrekken die met de voeten in de codeklei staan, zeg maar.”


“Wat zijn de grootste voordelen van een Tech Radar opstellen?”

“Het zorgt ervoor dat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen, maar belangrijker nog is dat je gezamenlijk beter wordt in het beoordelen van de impact ervan. Je leert kritisch kijken of iets de aandacht waard is, of dat het oude wijn in nieuwe zakken is. Het komt wel eens voor dat we ergens de potentie van inzien, maar nog niet dermate overtuigd zijn dat we instappen. Het voordeel is dat je het dan wel al op je radar hebt staan. Dat is bijvoorbeeld het geval bij quantumtechnologie. Dat kunnen we nog niet morgen al op onze opdracht inzetten, maar we moeten er wel rekening mee houden. Bijvoorbeeld in het gebruiken van algoritmes die bestand zijn tegen de quantumtechnologie die het makkelijk maakt om bepaalde versleutelingen te kraken. Daarom heeft het ook zin om al in dit vroege stadium naar deze technologieën te kijken.


Een ander groot voordeel is dat de Tech Radar sturing biedt voor de ontwikkeling van ons als developers. Op basis van de verschuivingen duiken we dieper in deze technologieën met tweewekelijkse kennissessies. Dit geeft richting aan je ontwikkeling, omdat je beter kunt bepalen waar je energie in steekt. We prikken de marketingbubbel van nieuwe technologieën door en doen ook onze klanten daarmee een plezier.”


“Op basis waarvan worden blips toegevoegd aan de Radar?”

“Het is belangrijk dat er beweging in zit. Een radar is, de naam zegt het al, om verschuivingen te vangen. Een tweede voorwaarde is dat het een impactvolle beweging moet zijn. Als het geen impact heeft, is het niet noemenswaardig. Mede om deze reden is het belangrijk dat je keuzes maakt en deze toelicht. Een radar met 100+ blips heeft geen nut, want het kan niet zo zijn dat dat allemaal impactvolle verschuivingen zijn. Iets moet bijvoorbeeld invloed hebben op de architectuur, of op security. Er is vaak discussie over waar een blip wordt geplaatst, in welke ring. Is het al klaar voor adoptie bij de klant of ga je het toetsen bij lage risico-projecten? Het is belangrijk om nieuwe tools, technologieën en frameworks te toetsen, maar afhankelijk van de volwassenheid ervan bepaal je op welke projecten je dat uitvoert.”


“Welke tips heb je voor organisaties die zelf een radar willen maken?”

“Durf keuzes te maken voor de technologie die je vastlegt. Leg je onderbouwing vast, voor toekomstige referentie. Op die manier kan je over een langere periode herevalueren hoe technologieën zich ontwikkelen. Qua tijdsinvestering kan je denken aan een week aan werk in totaal, verdeeld over meerdere personen. In het begin zal er iets meer tijd in gaan zitten, maar het is de moeite waard omdat het je tijd erna focus geeft en een leidraad biedt voor de ontwikkelingen waar je je echt in moet verdiepen. Zo bespaar je op de lange termijn tijd en zorg je voor een goed doordacht IT-landschap.”


Enthousiast geworden? Download onze meest recente editie hier of stuur ons een e-mail voor een Tech Radar-sessie op maat. We helpen je graag om je eigen radar te ontwikkelen.