JDriven On Tour: Ties en Tim over het conferentiejaar van 2022
Van Devoxx België in Antwerpen naar Heapcon in Belgrado en van Spring I/O in Barcelona tot Fort X in Nieuwegein. JDriven was dit jaar op veel conferenties vertegenwoordigd. Tim, Ties, Riccardo, Hubert, Jorrit, Willem, Tom, Erik en Alexander spraken dit jaar op 22 conferenties over uiteenlopende onderwerpen als Spring Security, Kotlin Coroutines, Functional Programming, Machine Learning in Game Development en Modern Java.
En dat is precies waar wij voor staan: kennis delen. Waarom we dat doen en hoe jij zelf een carrière als spreker opbouwt lees je in dit interview met Tim en Ties.
“Op welke conferenties hebben jullie de afgelopen tijd gestaan?”
Ties: “Haha, heb je even? Het zijn er flink wat geweest. Je kunt ze allemaal vinden op mijn site, maar het waren er dit jaar al twaalf en er komen er nog twee aan.” Tim: “Voor mij waren het dit jaar vijftien sessies op elf verschillende conferenties. Een druk jaar, maar super leuk om te doen.”
Waar gingen jullie talks over?
Tim: “Ik heb veel gesproken over migraties met OpenRewrite. Er is veel oude code in omloop die wel geld oplevert. Die moet je onderhouden, maar daar is lang niet altijd iemand voor te vinden. Dus is automatiseren een goede optie. En vaak ook noodzakelijk, want verouderde software kan kwetsbaar zijn. Dat zagen we vorig jaar al met Log4J en dit jaar met Spring4Shell. Daarnaast gaf ik een workshop over Spring Security. Vooral in Marokko heb ik dat voor een grote groep gedaan, zo’n 50 man. Dit onderwerp wordt steeds relevanter en ik heb het in deze workshop zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Dat wordt gewaardeerd, want daardoor kan iedereen meedoen.”
Ties: “Dit jaar heb ik 2 a 3 onderwerpen behandeld, maar mijn voornaamste praatje gaat over Functional Programming. Ik probeer het onderwerp wat toegankelijker te maken. Het begint nu wat meer tractie te krijgen, onder meer door de populariteit van Kotlin. Wat mijn verhaal anders maakt is dat ik het niet neerzet als silver bullet, maar vanuit het probleem redeneer. In dit geval gaat het vooral om het bewustzijn creëren van error flows en welke manieren er zijn om hiermee om te gaan. Daarnaast heb ik dit jaar een aantal keer over Modern Java gesproken. Daarin bespreek ik wat eraan komt in de komende jaren binnen Java, welke richting gaat het in en wat zijn de grote features?”
Wat vinden jullie leuk aan spreken op conferenties?
Tim: “Je breidt je netwerk enorm uit. Op zo’n conferentie heb je veel interessante discussies en kom je boeiende mensen tegen. Het is niet elke dag dat je met de man achter Micronaut zit te eten.”
Ties: “Je ontmoet veel bijzondere mensen en het levert goede gesprekken op. Maar het is vooral gewoon heel leuk. Je leert er veel van als je veel sessies meepakt, en dat neem je weer mee naar de klant. Zo delen we daar ook weer de kennis die wij opdoen bij conferenties. Maar het is ook een mooie kans om JDriven beter op de kaart te zetten en je eigen profiel sterker te maken.”
Hebben jullie tips voor mensen die zelf ambities hebben als spreker?
Ties: “Zeker! Je moet de gedachte loslaten dat je een expert moet zijn om op een conferentie te staan. Maar je moet wel bereid zijn goed onderzoek te doen naar een onderwerp. Dus zorg dat je goed voorbereid bent, maar weet ook dat het niet erg is als je niet iedere vraag kan beantwoorden. Zo lang je hier maar eerlijk over bent. Begin dus met zelf veel onderzoek doen, veel lezen. Bekijk bestaande presentaties en bedenk wat je zelf belangrijk vindt in je praatje. Wat is de achterliggende gedachte en welke boodschap heb je? Zodra je iets hebt ga je veel proberen en oefenen om structuur in je verhaal te krijgen. Dat kost veel tijd, maar als het eenmaal staat, staat het goed. Wandelen helpt ook goed in dit proces. Dan ga je je interne mindmap nog even door en krijg je vaak meer structuur in je denken.”
Tim: “Veel stressen, haha. Dit is het eerste jaar dat ik het zo doe en het is nog een beetje zoeken naar de vorm. Ik begin met papier, pen en een schaar en leg dan m’n hele bureau vol met opgeschreven gedachten. Dan ga ik schuiven, zoeken en een lijn ontdekken in het geheel. Daar maak ik dan een verhaal van. Het is een creatief proces, dus het duurt ook even om in de flow te komen. Nog een tip: vergeet niet dat je presentatie nog niet hoeft te bestaan voor je ‘m inschiet bij een call for papers. Begin met een abstract en een titel. Daarna ga je het uitzoeken en je verhaal in elkaar zetten. En je hoeft niet per se een expert te zijn, maar je moet wel bereid zijn om onderzoek te doen!”
Ties: “De beste tip is eigenlijk: gewoon doen. Klinkt stom, maar dat was voor mij wel een hele goede tip. Ik vond het aanvankelijk wat eng. Dan helpt het om wat ervaring op te doen. Begin klein, door bijvoorbeeld intern een presentatie te geven. Of een Ignite-sessie van 5 minuten. Dan doe je ervaring op, krijg je feedback en zo kom je steeds een stap verder.”
JDriven on tour: waar zijn we te vinden?
2022 is nog niet voorbij! Nog voor het einde van het jaar zijn we te vinden op Kotlin Dev Day Advance op 24 november. Onze reis van de afgelopen maanden nog eens bekijken? Neem dan een kijkje op onze event map!