Persbericht: JDriven lanceert najaarseditie Tech Radar 2022


Utrecht, 1 december 2022 - JDriven lanceert de najaarseditie 2022 van de Tech Radar. In deze zesde editie deelt JDriven haar visie op recente ontwikkelingen in het technologische landschap, met een focus op de JVM. In totaal zijn 32 items onderzocht en in de radar geplaatst op de assen techniek, platformen, tools en ontwikkeltalen. De tech radar biedt een overzicht van de verschuivingen in het IT-landschap en biedt ontwikkelaars richting en handvatten voor het samenstellen van een doordacht IT-landschap.

Van public key cryptografie tot virtual threads

Opvallende ontwikkelingen in deze editie zijn:


  • WebAuthn in trial: deze API maakt het mogelijk om gebruikers te registreren en authenticeren met behulp van public key cryptografie in plaats van een wachtwoord. Authenticatie zonder wachtwoord is is veiliger en deze API maakt het mogelijk deze vorm van authenticatie te gebruiken in webapplicaties.
  • Datafaker in adopt: deze Java/Kotlin library biedt ontwikkelaars de mogelijkheid testgegevens te genereren die op echte data lijken. Dit voorkomt problemen met persoonlijk identificeerbare gegevens en maakt unit testen eenvoudiger.
  • Virtual Threads in assess: met de komst van Project Loom wordt het concept van Virtual Threads in de JVM geïmplementeerd. Dit biedt op het gebied van performance een positieve bijdrage en maakt het gebruik van threads efficiënter.

Bekijk alle ontwikkelingen in deze editie van de Tech Radar hier.


Erik Pronk, managing partner bij JDriven: “Met onze tech radar bieden we de community twee keer per jaar een overzicht van de belangrijke verschuivingen in het IT-landschap, met een focus op de JVM. In de JDriven tech radar nemen we alleen ontwikkelingen en verschuivingen op die een significante impact hebben gehad het afgelopen half jaar. Daarvoor moeten we kieskeurig zijn en hebben we inhoudelijke discussies over waar een blip geplaatst wordt in de radar. Deze radar helpt ons als software engineers om een goed doordacht IT-landschap bij onze klanten te realiseren, maar biedt ook de community een realistische kijk op recente ontwikkelingen.”Over JDriven

JDriven realiseert innovatieve Java- en open source-oplossingen die voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden. JDriven is gevestigd in Nieuwegein. Vanuit daar werken 30+ professionals aan uitdagende projecten voor de top 250 organisaties in Nederland, (semi-)overheden en startups. JDriven professionals adviseren, geven leiding en trainingen op basis van kennis van Java, omliggende technologieën, architectuur, agile en DevOps.