riccardo_1_20230315_114913

Interview Riccardo Lippolis: Life at JDriven

Bij JDriven werken Java Developers met een passie voor software engineering. Developers die het onderste uit de kan willen halen en de kennis die ze bij ons en onze klanten opdoen, met de community delen. In deze serie delen ze aan de hand van onze kernwaarden commit, develop en share hoe zij het werken bij JDriven ervaren. In deze editie het woord aan Riccardo.

Na bijna tien jaar bij JDriven kan je wel spreken van commitment bij jou. Wat betekent commit voor jou?

Het is allereerst natuurlijk een mooie woordspeling op Git Commit. Maar ik zie het vooral zo dat intrinsieke motivatie belangrijk is, je moet als software engineer toegewijd zijn en je inzetten om actief te leren hoe de IT-wereld in elkaar steekt en wat erbij komt kijken om goede software te ontwikkelen. Bij JDriven hebben we de motivatie om te snappen hóe dingen werken en onder de motorkap te kijken wat er aan de hand is. Maar het gaat verder dan software. Het gaat ook om willen begrijpen hoe een organisatie werkt, welke belangen er spelen en hoe je het voor elkaar krijgt dat de software die je ontwikkelt ook waarde toevoegt. Dat onderscheidt ons denk ik van de gemiddelde software engineer: we nemen geen genoegen met een quick fix maar willen problemen doorgronden en begrijpen waarom het misgaat.


De tweede kernwaarde is natuurlijk ook een woordspeling: develop. Wat versta jij daaronder?

Het staat uiteraard voor de software die wij ontwikkelen bij klanten, maar voor mij betekent het ook mijn ontwikkeling de afgelopen tien jaar bij JDriven. Onder meer dankzij het soft skills-programma Samen Groeien merk ik dat ik mij professioneler profileer en dus ook sneller impact kan maken bij de klant. Ik was altijd al wel technisch begaafd, maar bleef wat meer op de achtergrond. Nu pak ik sneller die leidende rol en treed meer op de voorgrond. Door al die jaren ervaring ben ik ook pragmatischer geworden. Ik weet nu beter hoe ik impact kan maken bij de klant en waarde kan toevoegen.


JDriven stimuleert die ontwikkeling in mijn carrière ook. In mijn vorige baan bij een grote detacheerder kon ik als junior ook veel leren, maar ik moest de motivatie zelf zoeken. Ik ging er een beetje op in de massa. Hier is het anders: je wordt enorm gestimuleerd om aan je eigen groei te werken en je dus te ontwikkelen. Waar meetings bij mijn vorige werkgever over kwartaalcijfers gingen, gaat het hier over hoe JDriven je kan ondersteunen om je doelen te bereiken. En dat wordt op verschillende manieren kracht bijgezet, onder andere door te stimuleren om je kennis te delen op conferenties.


Mooi bruggetje naar de laatste kernwaarde, share. Op welke manieren deel jij je kennis?

Allereerst natuurlijk door te spreken op conferenties door heel Europa. Dat avontuur begon in 2015 met Bas in Praag en sindsdien heb ik heel wat conferenties vanaf het podium mogen aanschouwen. Komende maanden sta ik weer op Heapcon en VoxxedDays Thessaloniki. Zo bouwen we met JDriven een naam op en laten we zien dat we kennis in huis hebben en deze ook actief delen. En het is goed om connecties op te bouwen in dat circuit, want zo zorgen we er ook weer voor dat andere internationale sprekers bij JDriven technische sessies houden. Win-win.


Naast m’n talks op conferenties deel ik kennis met de JCorians via het Fast Track en ben ik op de opdrachten waar ik zit steeds vaker een soort vraagbaak. Ik vind het leuk om junior en medior developers die gemotiveerd zijn te coachen en ondersteunen en ze te zien groeien en opbloeien. Verder ben ik steeds actiever in de Kotlin Slack en verzorg ik sessies intern bij JDriven. Genoeg te delen dus 😉.


Meer weten? Bekijk onze #commitment naar jou als developer op deze pagina, kom naar een van onze MeetUps of bekijk onze vacature.