Vrolijke Framboos (2023)

Op vrijdag 6 oktober stond de 9e editie van de Vrolijke Framboos op het programma.

De Vrolijke Framboos is een codegame waarbij je een uitdaging moet oplossen met zo'n efficiënt mogelijk algoritme, dat vervolgens op een Raspberry Pi Zero W moet kunnen draaien.

Deze editie was anders dan de vorige omdat we samen met Divotion de uitdaging aangingen. De twee winnaars van de vorige editie, Riccardo Lippolis en Dennis Spierenburg van Divotion, hadden een mooie uitdaging bedacht: bedenk een algoritme om zo snel mogelijk door een doolhof te navigeren naar de framboos (druif) in het midden van het doolhof. Dennis en Riccardo raakten geïnspireerd door deze video tijdens hun zoektocht naar deze mooie uitdaging.

Maar voordat we van start gingen, hebben we Sander Smeman in het zonnetje gezet voor zijn 12,5-jarig jubileum bij JDriven. Sander is vanaf dag één betrokken geweest bij JDriven en heeft een belangrijke rol gespeeld in het vormgeven van waar JDriven nu staat. Sander nogmaals dank en van harte gefeliciteerd!

Het startschot klonk om ongeveer 14:11, net nadat Thierry en Jorrit uit de massage kwamen, zodat ze ontspannen aan deze uitdaging konden beginnen. De finale stond gepland om 19:30, maar dat was precies tijdens de kwalificatie van de Formule 1-race in Qatar. Dus direct nadat Max de poleposition had gepakt, werd de finale gestart!

Het zou een competitie worden waarbij er 10 ronden gespeeld zouden worden, waarbij elke ronde bestond uit een verkenning en een speedrun-fase. Tijdens de verkenning was het de bedoeling om een zo compleet mogelijk beeld van het doolhof te verkrijgen, zodat je tijdens de speedrun-fase de kortste weg naar de framboos kon bewandelen.

Het werd een spannende strijd waarbij Thomas uit de startblokken vloog, maar uiteindelijk werd het een strijd tussen 4 mannen: Jorrit, Jacob en Quinton van JDriven en Auke (bacon) van Divotion. Het leek er lange tijd op dat Auke er met de overwinning vandoor zou gaan, maar in de laatste ronde sloeg Jacob genadeloos toe en pakte met 1 punt de overwinning af van Jorrit! Quinton eindigde in zijn eerste Vrolijke Framboos op een zeer mooie derde plaats, en Auke moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats.

Onder het genot van een (frambozen) biertje heeft Jacob iedereen meegenomen door zijn oplossing, waarbij hij ervoor koos om een oplossing te kiezen waarbij hij met zijn hand 'langs de muur liep' om zo het doolhof in kaart te brengen.

Een enorm woord van dank aan Riccardo en Dennis, die naast een fantastische uitdaging ook nog eens een zeer stabiele game hebben neergezet.

Op naar de volgende editie waar Jacob en Auke de schone taak hebben om een nieuwe uitdaging te bedenken!

Erik