Voxxed Days 2018

Het concept van Voxxed is te vergelijken met Devoxx alleen kleinschaliger en gedreven door de lokale community. Nadat mijn talk over “Security for developers” was geaccepteerd voor Voxxed Days Vienna, reisde ik af naar Wenen om de conferentie bij te wonen op 12 en 13 maart.

Maandag 12 maart

Voxxed Days Vienna vond plaats in Cineplexx; een bioscoopcomplex waar drie zalen beschikbaar waren voor de diverse sessies.

De eerste dag begon met een keynote over “A Crystal Ball to Prioritize Technical Debt” van Adam Tornhill. In zijn sessie vertelde onder andere hoe je tijd kunt gebruiken om inzicht te krijgen in je code hotspots. We leggen vaak focus op een stuk code waarvan ontwikkelaars vinden dat het herschreven moet worden, maar als deze code nooit wordt aangeraakt is het niet de moeite waard om hier aandacht aan te besteden. Zijn ideeën zijn terug te vinden in zijn nieuwe boek: “Software Design X-Rays: Fix Technical Debt with Behavioral Code Analysis

Een mooi voorbeeld van Tornhill was om te kijken naar commits en de koppeling tussen de verschillende componenten in je systeem. Dit geeft vaak beter weer hoe services gestructureerd zouden moeten worden. Als je met een feature heel veel onderdelen raakt, is er iets misschien iets aan de hand met de indeling.

Weinig diepgang

De tweede sessie ging over “Concurrency: the evolution toward CompletableFutures”. Dit was vooral een overzicht van hoe we van “Threads” de transitie hebben gemaakt naar “CompletableFutures”. Een leuke historische les maar helaas zonder diepgang.

Dit bleek een trend te zijn op Voxxed Days Vienna, een trend die ik bovendien ook op andere conferenties meende te ontwaren. De meeste presentaties geven een introductie tot een bepaalde techniek of programmeertaal zonder diepgang. Mijn voorkeur gaat echter uit naar een technisch diepgaande sessie waarbij je wordt uitgedaagd en moet toegeven dat je kennis op het onderwerp toch nog beperkt is.

No Show

De titel van de volgende presentatie “Kotlin EE: Boost your Productivity” was veelbeloven, maar ging uiteindelijk meer over een overview van Kotlin waarna er een demo werd gegeven met Docker en Docker Swarm en hoe je JAXRS kunt gebruiken in combinatie met Kotlin.

Om 14:30 stond er een tegenhanger van mijn presentatie op het programma. De zaal was goed gevuld maar na 10 minuten kwam de mededeling van een van de organisatoren dat de spreker niet was komen opdagen.

Tussendoor vond ik nog wat tijd om aan mijn eigen presentatie te werken, alvorens ik de laatste sessie bezocht: “Bank to the Future: Bitcoin meets Hadoop”. Een zoektocht naar een BigData-oplossing waarbij het mij ontging wat nu echt het probleem was.

Dinsdag 13 maart

Ik begon de dag door de laatste puntje op de i zetten voor mijn eigen presentatie die om 10:10 gepland was. Ditmaal was het scherm geen probleem (in tegenstelling tot Java Kiev Day, waar ik 10 minuten verloor door het scherm) maar door een slechte internetverbinding was de PowerPoint presentatie tijdens het opslaan corrupt geraakt. Gelukkig lukte het na een aantal stressvolle minuten toch om lokaal een kopie te herstellen. Een leermomentje voor de volgende presentatie.

De tweede sessie van de dag was “Let's type - A practical introduction to TypeScript for Java Developers”. Een introductie tot TypeScript, maar door het live programmeren een vermakelijke presentatie.

De laatste presentatie van de dag ging over “Java 9 security enhancements in practice” van Martin Toshev. In zijn sessie ging hij in op de verbeteringen in Java 9 op het gebied van security, zoals TLS. Dit was best taaie kost en het bleek lastig om het publiek geboeid te houden. Alle pogingen om de API op dit gebied eenvoudiger te maken lijken te zijn mislukt.

Potentie

Voxxed Days Vienna was een leuke conferentie, kleinschalig en vooral gericht op de lokale community. De organisatie is nog niet helemaal tip top maar heeft zeker potentie om uit te groeien tot een conferentie met zijn eigen plaats binnen de Java wereld.


Nanne