Smashing Conference

Toen ik zag dat er bij de Smashing Conference in Freiburg ruimte was voor een lightning talk over een eigen onderwerp besloot ik de stoute schoenen aan te trekken. Toen ik ook nog hoorde dat Smashing enthousiast was over mijn idee ging het allemaal heel snel. Een treinticket, hotel en een ticket voor de conferentie. Maar zeker ook het voorbereiden van mijn presentatie, met de nodige tips en tricks van mijn collega’s.


De twee conferentiedagen op maandag en dinsdag waren, naast de korte lightning talks, rijk gevuld met zeer diverse sprekers. Het was dan ook erg inspirerend om veel te leren over toegankelijkheid, designen voor verschillende culturen en design ethiek.

De hedendaagse websites zijn vaak nog steeds ontoegankelijk voor concrete groepen gebruikers, zoals mensen die kleurenblind, blind of slechtziend zijn. Tijdens het ontwikkelen van websites en apps is het essentieel dat het toegankelijk maken vanaf het begin wordt meegenomen in het proces.


Mijn eerste lightning talk op de Smashing Conference in Freiburg


Na de lunch op maandag was het dan zover. Het was tijd om mijn lightning talk te geven. Een bijzondere ervaring, erg spannend, maar heel tof! Na afloop kreeg ik leuke reacties over mijn onderwerp RxJS. Heel bijzonder om eens aan deze kant van het podium te staan.


De leukste talks waren: De avondsessie van Seb Lee-Delisle en de laatste talk van de conferentie van Josh Clark.

Seb zijn talk: ‘Hack to the Future’, zat vol hilarische anekdotes en retro-games zoals duck-hunt, nagemaakt met lasers. Met al deze grappige toepassingen weet hij enorm te enthousiasmeren en heb je direct zin om er zelf mee aan de slag te gaan.

Josh daarentegen inspireerde designers en front-enders met de kansen die er liggen voor het ontwerpen voor machine learning algoritmes. Voor het werken met machine learning hoef je geen data-scientist te zijn! Dit was zijn boodschap aan alle aanwezige. De grote partijen zoals Google en Microsoft bieden de api's zeer laagdrempelig aan. Designers en developers moeten juist veel meer gaan nadenken over de juiste toepassingen en het oplossen van problemen.


Kortom: het waren een paar hele lange maar ook geweldige dagen!

Hardlopen met de #smashingRunnersClub door het zwarte woud, veel inspirerende talks, heerlijk weer, Duitse gezelligheid en een podiumdebuut op een conferentie. Met 6 uurtjes in de trein vanaf Utrecht is Freiburg ook zeker aan te raden voor een leuke citytrip. Een typisch Duits historisch centrum en prachtige natuur in de nabije omgeving.


Sjoerd