J-Fall 2018
Donderdag 8 november 2018 stond J-Fall 2018 op de kalender. Naast onze vertegenwoordiging met een stand stonden er maar liefst vijf talks van JCore en JDriven collega's op het programma. Het beloofde een mooie dag te worden.
J-Fall is de grootste Nederlandse Java conferentie welke steeds meer bekendheid krijgt. De laatste jaren wordt deze gehouden in Cinemec te Ede. Het was dit jaar alweer de vijftiende editie en alle kaarten waren al weken uitverkocht. Het werd mijn eerste bezoek aan deze voor JDriven en JCore zo belangrijke Java conferentie.
Er ging flink wat voorbereiding aan vooraf. De JCore racebaanstand werd geoptimaliseerd en de standdoeken aangepast aan de recente ontwikkelingen. Zo werden er nieuwe namen van klanten afgedrukt en ons programma van deze mooie dag werd ook zichtbaar.
Woensdagmiddag 7 november ben ik met collega's mee gegaan om de stand op te bouwen. Daar we dit goed hadden voorbereid hadden we dit snel voor elkaar. Einde van de middag stond onze stand duidelijk zichtbaar op het middenstuk van de begane grond. Met een trots gevoel vertrokken we samen naar het diner.
Samen met de JCore collega's die de dag zelf aan Masters of Java hadden meegedaan, hebben we genoten van een gezellig diner georganiseerd door de NLJUG vereniging. Alle sprekers, relaties en sponsoren waren ook uitgenodigd een hapje mee te eten in het hotel. Was een gezellige informele avond waar vele bekenden elkaar troffen voor een gezellig drankje.
De eerste ontbijtsessie om 8.00 uur was voor collega's Cedric van Beijsterveldt en Chiel van de Steeg met hun talk: 'Neural Networks : Insane in the membrane'. Dat deed mij als leek gelijk aan het muzieknummer van Cypress Hill denken. Maar neural networks is een dominant algoritme welke door ingeven van vele beelden en registreren van de behorende definitie ervan zichzelf kan programmeren een beeld kan herkennen aan overeenkomstige kenmerken. Maar variaties in configuratie kan fouten laten tot gevolg hebben. Chiel en Cedric wilden meegeven van te voren goed na te gaan welke uitkomsten belangrijk zijn en hoe je deze wil benaderen. Een leuke talk om mee te beginnen!
Iedereen van ons was goed te herkennen; Alle JCorian's liepen prachtig herkenbaar in een nieuw JCore race shirt. De collega's van JDriven waren herkenbaar aan een mooi JDriven overhemd.
In de ochtend werd in de grote zaal J-Fall 2018 feestelijk geopend door Bert-Jan Schrijver van de NLJUG die geïntroduceerd werd door fanatieke trom artiesten. Hierbij werd feestelijk onthuld dat Yolt, een start-up van ING, de innovatie prijs had gewonnen. Voor ons super tof nieuws omdat collega's van JDriven, JCore en ook van BigData Republic daar een groot deel van hun kennis en ervaring in hebben verwerkt. Een prestatie om trots op te zijn!
De talks werden gegeven in verschillende zalen. Tussendoor werd me snel duidelijk hoe druk de conferentie bezocht werd. De vele stands en bezoekers zorgden voor een levendige sfeer. Een aantal bezoekers gaven terug dat we zo goed en onderscheidend herkenbaar waren. Leuk te horen.
Later die ochtend mocht JDriven collega Pepijn de Jong samen met Roderick Simons de CTO van Yolt vertellen over hun reis, de lessen en uitdagingen die ze overwonnen hadden tijdens de totstandkoming van het money management platform; Yolt waarbij het gebruik van het platform Kubernetes en het gebruik van Kafka, een open source platform voor het verwerken van real-time data toegelicht werd. De Yolt app is al in gebruik in Frankrijk, Italië en Groot Brittannië en hopelijk ook snel in Nederland als de wetgeving daaromtrent duidelijk is. Check hier de totstandkoming: NLJUG Innovation award 2018 De zaal zat ramvol, vele vragen werden gesteld. Een mooi moment voor een stukje erkenning.
De laatste sessie voor de lunch was voor JDriven collega Hubert Klein Ikkink. De zaal ook mooi vol tijdens zijn talk; 'Skyrocketing Development Of Your Microservices With Micronaut'. Micronaut; een nieuw framework voor Microservices werd toegelicht en ook kwamen de diverse talen zoals Java, Kotlin en Groovy aan bod. Hubert liet zien dat deze wereld door hem vakkundig verkend is en liet de zaal verbaasd staan van alle extra mogelijkheden van Micronaut die hij het publiek live in rap tempo liet zien buiten zijn presentatie om. Een waar meesterwerk!
Tijd voor een goede lunch die prima verzorgd was. Ook de JCore stand kreeg die dag veel aanloop. Er werd lekker gebabbeld, of een rondje gereden op de racebaan. Collega's Bas en Davey van JCore werden veelvuldig benaderd. Een goed teken dat de Javawereld JCore en het Fast Track programma begint te kennen, wil je meer informatie klik dan hier.
In de middag werd het lastig kiezen. JDriven collega Jeroen Resoort nam het podium met zijn maar liefst drie uur durende workshop over 'Getting started with Kafka Streams in 180 minutes' waarbij hij 25 deelnemers meenam in Kafka Streams.
JDriven Collega's Jorrit van de Ven en Gijs Leussink deden een 'quickie' (talk van 15 min) waarna 2 andere sprekers met andere talk ook het podium kregen. Gijs en Jorrit staken een lans af voor Gradle in hun talk: 'Why you should embrace Gradle and ditch Maven'. Gradle is een build tool die draait op de Java Virtual Machine (JVM). Met Gradle kun je het bouwen, testen, publiceren en de deployment van software automatiseren. Maar Gradle kan ook gebruikt worden voor andere type projecten, zoals statische websites. De afweging voor Gradle te kiezen werd door een aantal bezoekers niet zomaar aangenomen proefde ik uit hun vragen die voor mij veel te deskundig gesteld werden.
In de middag heb ik nog bij de stand geassisteerd en werd na de bekendmaking wie de JCore kart clinic had gewonnen nog wat gedronken samen. Na het afbreken van de stand en het eten van een klein hapje reed ik moe maar voldaan naar huis.
Ik had van te voren niet gedacht dat ik deze dag mij zoveel energie zou geven. Het viel me op dat ondanks ik de Java wereld nauwelijks ken kleine begrippen en stukjes proces kan plaatsen. Das toch mooi meegenomen.
Nieke