Fronteers 2018

Fronteers is de vakvereniging voor front-end ontwikkelaars. Op 4 en 5 oktober werd de jaarlijkse Fronteers conference gehouden in het DeLaMar theater in Amsterdam. Ik was samen met mijn collega’s Auke, Emil en Gerald aanwezig.

Dag 1

Na een trein, een metro, een tram en een mooie wandeltocht kwamen we aan bij het DeLaMar theater. De registratie verliep soepel en binnen no-time stonden we aan een heerlijk bakje koffie. Fronteers 2018 kon beginnen.

In de ochtend waren er een aantal sessies op het gebied van design en een over ‘cross site tracking’. Met name die laatste vond ik interessant. De Apple engineer die het praatje deed gaf zijn publiek een inkijkje in de gevaren van cross site tracking en de maatregelen die ze nemen in Safari om dit tegen te gaan.

Na een heerlijke lunch begon de middag met een sessie van de animator Chris Gannon. Hij nam ons mee in zijn reis van Flash naar Javascript en gaf tal van (voornamelijk) humoristische voorbeelden.

Verder waren er in de middag nog een aantal talks over design en werden we door Stefan Judis meegenomen in zijn ontdekkingstocht van de virtual dom.

Dag 2

De tweede dag verschenen we als ervaren openbaar-vervoer-reizigers keurig op tijd in de Marnixstraat. We woonden talks bij die over accessibility gingen, dit was overigens een thema dat vaak voorbij kwam dit jaar.

Een interessante talk ging over de internals van de V8 engine (Javascript engine van Chrome). Hierin werd verteld hoe de engine omgaat met arrays en hoe je hier als developer rekening mee kunt houden om de performance optimaal te houden.

In een andere talk nam Estelle Weyl ons mee in een zoektocht naar performance op het web. Hoe zorg je er voor dat een website snel laadt? Is het echt altijd nodig om hele frameworks naar binnen te trekken voor een simpel formulier, of volstaat een klein stukje javascript wellicht ook omwille van een snellere laadtijd?

Verder waren er nog talks waarbij de mogelijkheden van hardware werden verkend. Denk aan het connecten van bluetooth vanuit een webapp, maar ook usb, microfoon en de sensoren in de telefoon.

Gezien het lekkere weer hebben we deze (vrij)dag natuurlijk ook aangegrepen om een heerlijk biertje te drinken op een van de vele terrassen in de buurt. Het gaf ons de gelegenheid de conferentie na te bespreken. Wat mij betreft was het een geslaagde conferentie met interessante talks en een goede organisatie. Wel viel op dat er eigenlijk geen talks waren op het gebied van enterprise frontend ontwikkeling. Hier had ik graag het een en ander over gezien.

Pepijn