Port of Rotterdam

Multi-Modal container routing engine

Screenshot2020-02-20at09.26.50
Screenshot2020-02-20at09.24.44
Screenshot2020-02-20at09.24.20
header_navigate_poronline

Om mee te kunnen komen in de wereldwijd groeiende stroom aan goederen, moeten havens steeds slimmer en efficiënter worden. De Port of Rotterdam, Europa’s grootste en meest innovatieve haven, is hard bezig om hier slimme digitale oplossingen voor te bedenken. Maar voordat de goederen daadwerkelijk vervoerd worden, komt er ook een hoop planning bij kijken. Op dit vlak is er nog veel voor verbetering vatbaar op het gebied van automatisering en transparantie. Zo is bijvoorbeeld bellen en faxen nog aan de orde van de dag en moet men voor het boeken van een container vele partijen benaderen om de beste en goedkoopste optie te kunnen vinden.

Klant


Opgeleverd

01-09-2019

Verantwoordelijk

Jorrit van der Ven
Riccardo Lippolis

Gebruikte technologie

Kotlin
Spring Boot
Neo4j

Met Navigate biedt de Port of Rotterdam een transparante deur-tot-deur routeoptimalisatie-applicatie. Deze helpt onder andere de verladers met het vinden van de meest optimale route voor het verschepen van containers, gebaseerd op bijvoorbeeld tijdsduur, aankomsttijd of zelfs CO2-emissie.


Aan de basis van Navigate staat de Pathfinder engine. Deze engine is een van de belangrijkste bouwstenen voor Navigate. Wij geloven dat transparantie zeer belangrijk is voor optimalisatie van de logistieke sector en de reductie van CO2-emissies door suboptimale transportroutes. Onze applicatie biedt daarom een duidelijke en neutrale deur-tot-deur vergelijking om containers van A naar B te verschepen. Door schedules van deep sea-, short sea-, trein-, barge- en truck-operators te combineren kunnen wij de meest optimale route bepalen, zonder gelimiteerd te zijn tot één enkele partij.


Dankzij de combinatie van een urgent probleem, bewezen technologie, business experts en een agile ontwikkelteam konden we de engine binnen een paar maanden naar productie brengen. Van een proof-of-concept met Cypher queries in Neo4j Desktop schaalden we op naar een Spring Boot microservice-architectuur in de cloud, met custom Neo4j graph procedures, allemaal geschreven in Kotlin. Ook is de engine inmiddels een enabler voor veel machine learning modellen binnen de data science-afdeling van het havenbedrijf, bijvoorbeeld voor het voorspellen van aankomsttijden van schepen over de hele wereld.